Instrukcja bezpieczeństwa epidemicznego
Instrukcja została opracowana w oparciu o aktualne wytyczne dla Organizatorów Targów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce sporządzone przez Ministerstwo Rozwoju Pracy i Technologii oraz Rozporządzenie Rady Ministrów ws. ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.
Celem Instrukcji jest:
- Zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia wszystkich uczestników targów oraz pracowników obsługujących wydarzenia.
- Minimalizowanie ryzyka zakażenia uczestników, pracowników oraz dostawców.
- Kompleksowe działanie dostosowane do istniejącego stanu epidemicznego i przepisów prawa.
- Wskazanie przedsięwzięć podjętych przez Organizatora na rzecz ograniczenia możliwości rozprzestrzeniania się wirusa Sars-Cov-2 w trakcie wydarzeń organizowanych przez Międzynarodowe Targi Gdańskie S.A.
(MTG S.A.).
Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników/osób świadczących usługi na targach:
- Organizator zapewni środki ochrony osobistej dla pracowników/osób świadczących usługi (maseczki) i preparaty do dezynfekcji rąk oraz instrukcje właściwego mycia i dezynfekcji rąk.
- Uczestnikom targów zaleca się stosowanie częstego mycia dłoni przy użyciu środków higieny oraz odkażania dłoni z wykorzystaniem środków dezynfekujących.
ZAPEWNIENIE BEZPIECZEŃSTWA NA TARGACH
TERENY WYSTAWIENNICZE
- Organizator zapewnia sposób organizacji przestrzeni wystawienniczych poprzez poszerzenie ciągów komunikacyjnych pomiędzy stoiskami wystawienniczymi do szerokości minimum 3 metrów.
- Niezależnie od pkt-u 1 powyżej przestrzegać należy powszechnie obowiązujących przepisów w zakresie p.poż. a w szczególności w zakresie prowadzenia skutecznej ewakuacji z terenów i obiektów targowych.
- Na terenie Targów wprowadza się obowiązek zasłaniania ust i nosa przez każdą osobę przebywającą w przestrzeni wystawienniczej – obowiązek ten nie dotyczy przestrzeni otwartych, chyba że niemożliwe jest zachowanie odległości 1,5 metra pomiędzy osobami.
- Na terenach wystawienniczych udostępnione zostaną dozowniki z preparatem dezynfekującym przy wszystkich wejściach i innych ogólnodostępnych przestrzeniach w widocznym miejscu wraz z instrukcją właściwej dezynfekcji rąk.
- Na terenie udostępnionym na potrzeby Targów obowiązuje zakaz roznoszenia ulotek i takich działań na terenie obiektów wystawienniczych, które mogłyby sprzyjać tworzeniu się skupisk ludzkich.
STREFY WEJŚCIA I WJAZDU
- Wstęp na teren Targów dozwolony jest wyłącznie dla osób uprawnionych i posiadających dokument wydany przez Organizatora na podstawie uprzednio przeprowadzonej weryfikacji.
- Służba ochrony Organizatora ma prawo do odmowy wstępu na teren Targów w stosunku do osób, które nie posiadają akredytacji wydanej przez Organizatora, posiadają akredytację wydaną na inną osobę lub dokument noszący ślady podrobienia lub przerobienia.
- Na terenie Targów wyznaczone zostaną odrębne drogi komunikacji dla uczestników wydarzenia – dla gości wchodzących na teren targów i odrębnej dla osób wychodzących.
- Organizator zapewnia bezpieczną przestrzeń dla gości oczekujących na wejście na teren Targów poprzez wydzielenie stref kolejki do wejścia tak, aby odległość pomiędzy osobami oczekującymi wynosiła minimum 1,5 metra.
- W strefach wejścia, wyjścia oraz na terenach wystawienniczych służba ochrony Organizatora oraz personel uprawniony jest do egzekwowania obowiązku zakrywania ust i nosa.
PUNKTY OBSŁUGI KLIENTA (recepcje, biura targów)
- Organizator zapewnia wyposażenie punktów obsługi klientów/wystawców w osłony z plexi, o ile nie jest możliwe zachowanie bezpiecznej odległości 1,5 metra.
- Organizator zapewnia bezpieczne strefy, w których oczekujący na obsługę będą oddaleni od siebie o minimum 1,5 metra.
- Organizator zapewnia dezynfekcję powierzchni użytkowanych przez personel lub uczestników w punkcie obsługi nie rzadziej niż co godzinę.
- Organizator zapewnia stosowanie rozliczeń bezgotówkowych oraz dezynfekowanie urządzeń płatniczych i innych urządzeń wykorzystywanych w obsłudze uczestników nie rzadziej niż co godzinę.
STOISKA WYSTAWIENNICZE I STREFY DLA GOŚCI
- Organizator dostosuje liczbę dostępnych miejsc siedzących na terenach targowych poprzez wprowadzenie rozwiązań umożliwiających zachowanie odległości przynajmniej 1,5 metra od osób siedzących.
- W trakcie montażu, demontażu oraz wyposażania stoisk należy bezwzględnie zachować zasady bezpieczeństwa obowiązujące dla firm zabudowujących i dostawców zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami i zaleceniami, w tym stosowanie dezynfekcji dłoni oraz osłony ust i nosa.
- Wystawcy zobowiązani są do zapewnienia na stoiskach środków ochrony osobistej dla personelu oraz środków dezynfekujących.
- W obrębie stoisk targowych należy zapewnić wyznaczenie miejsc oczekiwania w sposób zapewniający zachowanie dystansu min. 1,5 metra pomiędzy uczestnikami.
PRZESTRZENIE GASTRONOMICZNE
- Przygotowanie sposobu funkcjonowania przestrzeni gastronomicznych (w tym restauracji) zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa leży po stronie Organizatora oraz operatora gastronomicznego działającego na terenach wystawienniczych.
- Operator gastronomii zapewnia bezpieczne przestrzenie dla gości oczekujących na wejście do przestrzeni gastronomicznych (w tym restauracji) z zachowaniem odstępów minimum 1,5 metra.
- Wszyscy uczestnicy targów zobowiązani są do stosowania się do wdrożonych rozwiązań natury organizacyjnej mając na względzie fakt zachowania wymogów sanitarno – epidemiologicznych w zakresie zapobiegania i zwalczania skutków rozprzestrzeniania wirusa Sars-CoV-2.
HIGIENIA OTOCZENIA I ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
- Serwis sprzątający oraz personel Organizatora postępuje zgodnie z wdrożonym planem higieny.
- Organizator zapewnienia urządzenia niezbędne do utrzymania higieny rąk w postaci środków na bazie 60 % alkoholu oraz instrukcji właściwego mycia i dezynfekcji rąk w toaletach.
- Organizator odpowiada za przeszkolenie personelu Organizatora obsługującego wydarzenie targowe w zakresie zasad reżimu sanitarnego i bezpieczeństwa podczas przebywania uczestników na udostępnionych terenach targowych.
- Organizator zapewnia regularne wentylowanie pomieszczeń i przestrzeni udostępnionych dla uczestników.
- Organizator zapewnia wyposażenie wszystkich pomieszczeń sanitarnych w środki czystości, środki do dezynfekcji dłoni oraz jednorazowe ręczniki papierowe. Organizator zapewnia regularną dezynfekcję pomieszczeń sanitarnych i przestrzeni wspólnych udostępnionych na potrzeby Targów.
- Organizator zapewnia zabezpieczenie medyczne w postaci zespołów ratownictwa medycznego będących w razie potrzeby do dyspozycji uczestników Targów.
KOMUNIKACJA Z UCZESTNIKAMI TARGÓW
- W trakcie Targów stosowane będą akcje informacyjne dotyczące zasad bezpieczeństwa obowiązujących uczestników wydarzenia na terenach targowych.
- Do dyspozycji uczestników Organizator udostępnia alarmowy numer telefonu, dostępny w czasie wydarzeń targowych.
Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracowników/osób świadczących usługi:
- Pracownicy/osoby świadczące usługi powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w izolacji i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.
- Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gov.pl lub gov.pl/web/koronawirus/, a także komunikatów nadawanych przez Organizatora.
- W przypadku wystąpienia u pracownika wykonującego swoje zadania na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy niezwłocznie odsunąć go od pracy i odesłać transportem indywidualnym do miejsca pobytu (zamieszkania) z jednoczesnym przekazaniem informacji do biura Organizatora lub za pośrednictwem telefonu alarmowego.
- Osoba zdradzająca objawy typowe dla koronawirusa Sars-CoV-2 powinna oczekiwać na transport w wyznaczonym pomieszczeniu, w którym jest możliwe czasowe odizolowanie go od innych osób.
- Zaleca się ustalenie obszaru, w którym poruszał się i przebywał pracownik, przeprowadzenie rutynowej dezynfekcji powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.) oraz wietrzenie pomieszczenia z jednoczesnym uniemożliwieniem wstępu dla innych osób.